Diete, diete, diete

Za začetek naj povem, da na dieto ne gledam kot na nekaj kratkoročnega, nekaj, kar bi furala 1 teden in potem spet po starem ritmu. Dieta je zame nekaj, kar pomeni predpisano, planirano in disciplinirano prehranjevanje.
Ker sem rahlo nagnjena k močnejši postavi, se moje telo v trenutku nediscipline, zaobli, obloži in razšlampa. Dopustim mu nekaj mesecev “počitnic”, nato pa se ponovno odločim za kakšno dieto.
Zanimivo je to, da je bila pri meni še vsaka dieta uspešna. Res, pri vsaki sem uspela shujšati za vsaj 5 kg, če ne celo mojih rekordnih 18.
In še bolj zanimivo je to, da se težko ponovno lotim iste diete. Nimam veselja, motiva ….., zato vsakič raje poskusim z novo.

Razen morda kakšnih mladostniških neumnih prebliskov, se diet lotevam vedno premišljeno, odločno in dolgoročno. Ne zanima me efekt za “čez poletje”, zanima me le dolgoročni učinek.

Iz tega razloga moje diete navadno trajajo pol leta do enega leta in posledično temu je tudi efekt bolj dolgotrajen.
Iz “diete”, ki bi ji lahko po tako dolgem času rekla že navada in rutiran način mojega prehranjevanja, me navadno vrže stresen dogodek ali veliko dela v službi. Takrat prekinem z disciplino in pot se ponovno začne strmo spuščati v razcapanost in prehranjevanje z vsem za kar vem, da škodi.

Na tej strani bom počasi razkrivala diete, ki sem jih že preizkusila in nekaj mojih izkušenj z njimi.

Dieta Južne obale, ki je leta 2004 osvojila ameriške zvezde

Montignacovo dieto najbrž pozna skoraj vsak Slovenec.

Zadnja slovenska uspešnica je vsekakor 90 dnevna ločevalna dieta

Tole pa je ena mojih pogruntavščin – Dieta “zapleši z mano”

13 responses to “Diete, diete, diete

  1. Stroka se poizkuša izogibati terminu dieta saj ima nekako negativen predznak s prizvokom pomanjkanja in odrekanja. Termin dieta se uporablja predvsem pri bolnikih, katere narava bolezni predpisuje izločitev posameznih živil ali skupine jedi (npr. jeterna dieta…).

    Zato se v navezavi z hujšanje oz. izgubo kilogramov govori o zdravi prehrani, ki mora biti raznovrsta in uravnotežena.

  2. Za še enostavnejše in bolj učinkovito pa tele povezava

    http://www.aktivnadieta.si

  3. Lep pozdrav

    Zanima me, če imate kakšno posebno dieto, ki velja za razdrežljivo črevo. Sem bolana in bi rada imela dieto izključno samo za to.

    Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor

  4. Sara,
    za takšno vprašanje se morate obrniti pa na kakšno bolj usposobljeno osebo, kot sem jaz. To kar je zapisano tukaj je BLOG, kar pomeni spletni dnevnik, ki sem ga posvetila predvsem razno raznemu razmišljanju o hujšanju in telovadbi. V izogib kakšnim nesporazumom je v glavi te strani zapisano, da sem navadna, povprečna ženska, ki se spopada s takšnimi in drugačnimi dilemami ob hujšanju, zato res ni prav, da vam v situaciji, kot je vaša svetujem kaj drugega, kot da se posvetujete s svojim zdravnikom.

  5. stara sem 14 let in bi rada shujšala kako mi lahko to uspe prosim pomagajte mi

  6. Nina, pogovori se s svojim osebnim zdravnikom, on /ona ti bo lahko dal odkrit nasvet in pravi naslov za pomoč. Ne išči rešitev na spletnih straneh, kjer ti razni šarlatani nudijo svoje “strokovne” nasvete in razni prodajalci ponujajo svoje magične produkte za hitro in “uspešno” hujšanje!

    Sicer pa, kot sem že tisočkrat zapisala, so tukaj zbrani le zapisi povprečne ženske, s povprečnimi težavami in skrbmi, ki tarejo povprečno žensko glede postave.

  7. stara sam 16 let in si ze od nekdaj zelim imati normalno tezo…enostavno,sem postala odvisna o tem..vsakic ko se pogledam v zrcalo zacnem jokat,in nemorem vec..a mi lahk pomagate kaj naj naredim???

  8. MiiNchy; preberi si odgovor, ki sem ga že zapisala tik pred tvojim vprašanjem! Popolnoma isto, kot za Nino velja tudi zate. Obema pa svetujem, da se odkrito pogovorita s starši.

  9. zdravo! stara sem 14 let in nikakor ne morem shujšati! sem absolutno predebela! imam dosti aktivnosti in redno hodim na sprehode. jem tako kot je svetovano, pa mi še vseeno ne uspe! res bi rada uspela! delam vse na tem! gibljem se… 😦 vsi me žalijo, ker sem tako debela! 😦

  10. Na hujšanje se smemo gledati kot na neko strahovito stvar, ki se nam bo zdaj zgodila …

    Vse je v glavi! Na hujšanje se je potrebno pravilno pripraviti in v hujšanje iti s polno mero veselja, užitka in prijetnih pričakovanj.

    Prva predpostavka mora biti, da bo delovalo.

    Druga predpostavka mora biti, da rezultati ne bodo vidni takoj. Prvi rezultati bodo vidni šele po 3-4 tednih – bodo pa takrat toliko lepši! 🙂

    Narediti si je treba PLAN in se ga držati. Treba je vedeti, da bodo kdaj prišli izgovori in racionalizacije. Usedi se in si jih napiši na papir tako, da veš, da so res samo izgovori, ko bo enkrat prišlo do njih.

    Tretja predpostavka je, da hujšanja ni konec dokler ne dosežeš željenega cilja, ki je jasno napisan na papirju. Do takrat NI nobenih odstopanj od diete. Karikirano rečeno: tudi, če se diete držiš že 30 let in še vedno nisi na cilju, ni izgovora za “kršenje” plana.

    Veliko uspeha!

  11. Nina,
    Ker nisem podkovana na tem področju in ker je to le blog – torej osebni dnevnik, ti na tvoje vprašanje nisem odgovarjala. Za takšna vprašanja ti priporočam, da se pri tvojih letih najprej obrneš na starše.

    Tebi, “hujšanje” pa sem tole reklamo malce obrezala. Morda naslednjič kakšen prijazen mail na urednika tega bloga ne bi škodoval. Pa morda vsaj ime avtorja in pravi e-mail naslov (no, saj morda je pravi ta, ki je zapisan in viden uredniku, vendar takšnim čudnim gmail naslovom, ki po drugi strani reklamirajo konkretno spletno stran, ne gre preveč zaupati, kajne?
    LP od urednice Saše

  12. Od teh diet (beri stradanja) se bo nekega dne ljudem strgalo. Če ne poješ tega, kar telo zahteva, ni šans, da bi ušel. Telo te bo steralo, da boš jedel. Prej ko slej boš klonil in takrat si pečen.

    Buda je učil: zmernost v vsem in v vsem zmernost

    Ne stradanje, ne zeljne juhe, ne vsak dan šnicl.

Komentiraj